Ta dig fram på cykel eller till fots genom Värmlands omväxlande och slående natur. Från Sveriges största insjö Vänern i söder, till vildmarken i norr. På din resa färdas du genom öppna jordbrukslandskap och vackra skogar med Klarälven som ständig reskamrat på vägen. Klarälvsbanan med anslutning till Mörudden och Klarälvsleden utgör tillsammans hela 220 kilometer cykelled genom Värmlands vackra natur. Blir du hungrig finns det caféer och matställen att välja mellan, eller hitta ditt eget smultronställe att stanna till vid och hämta ny energi. Längs med hela banan finner du även upplevelser såsom att paddla kanot, rida, besöka museum, evenemang och mycket mer. Bo bekvämt i stuga, på hotell och vandrarhem eller upplev vildmarkslivet fullt ut och campa under bar himmel. Banans lätta lutning passar både stora och små familjemedlemmar och lämpar sig väl för olika funktionsvariationer.
Var du startar och avslutar din resa väljer du själv!
Färdas i Värmlands vackra natur längs den slingrande Klarälven.
Klarälvsbanan och Klarälvsleden är en 220 kilometer lång cykel- och vandringsled. Från Hammarö vid Vänern, norrut genom Karlstad, Forshaga, Ransäter, Munkfors, Uddeholm, Ekshärad, Stöllet och Sysslebäck.
Längs vägen finner du ett pärlband av upplevelser; du kan till exempel fiska, paddla kanot eller ta en ridtur. Blir du hungrig finns det många trevliga små rastplatser och fik där du kan fylla på med nya krafter.
Här finns något för alla!
Vill du sova under bar himmel vid Klarälvens strand? Är det kanske en stuga med avskilt läge du söker? Eller vill du efter en heldag på cykel bo bekvämt i en hotellsäng och få frukosten serverad nästa morgon? Längs med Klarälvsbanan och Klarälvsleden kan du få både lyx och vildmark.
Besök skolhuset och minnesgården med utställningen "Hovdräkt och vandrarkängor - Välfärdssamhällets framväxt. Tage och Aina Erlanders saker och kläder berättar 1901-1990".
Museet Erlandergården består av två byggnader, skolhuset och minnesgården. I skolhuset, bygdens äldsta folkskola, verkade Erik Gustaf Erlander som lärare och sonen Tage gick i skola. En trappa upp i samma byggnad finns lärarbostaden med tre små rum och kök. Här föddes Tage Erlander år 1901. Familjen Erlander har återskänkt möbler, textilier och redskap som fanns i hemmet vid förra sekelskiftet. I minnesgården finns en överskådlig utställning som speglar Tage Erlanders verksamma liv som politiker och statsminister. När man kopplar ihop utställningarna i de båda byggnaderna framträder en tydlig bild av det svenska samhällets utveckling och den demokratiska välfärdsstatens framväxt.
Minnesgården har även andra tillfälliga sommarutställningar, en giftshop och café.
Under 2017 tillkom en utställning av konstnären Karin Broos som 1996 gjorde en serie målningar baserade på foton från åren då Frykenstrand var semesterhem för husmödrar. Tavlorna har satts in i sitt sammanhang i en utställning som handlar om husmorssemestrar. Från 1940-talet och framåt åkte hundratusentals kvinnor iväg till Frykenstrand och andra semesterhem, för att för en gångs skull få koppla av från ansvaret för hem och barn.
Högtidlighållandet av Tage Erlanders födelsedag är inställt 2020, däremot kommer det att arrangeras evenemang under samlingsnamnet Torsdagsklubben.
Information om de olika evenemangen finner du på Erlandergårdens webbplats eller i evenemangskalendern på www.visitmunkfors.se.
På grund av coronapandemin är det begränsat antal platser, förbokning rekommenderas.
Öppettider
INFO
Plats
2020
23 maj-21 juni
Tisdag-söndag 11.00-16.00
23 juni-23 augusti
Tisdag-söndag 10.00-17.00