Erlandergården

Besök skolhuset och minnesgården med utställningen "Hovdräkt och vandrarkängor - Välfärdssamhällets framväxt. Tage och Aina Erlanders saker och kläder berättar 1901-1990".
Museet Erlandergården består av två byggnader, skolhuset och minnesgården. I skolhuset, bygdens äldsta folkskola, verkade Erik Gustaf Erlander som lärare och sonen Tage gick i skola. En trappa upp i samma byggnad finns lärarbostaden med tre små rum och kök. Här föddes Tage Erlander år 1901. Familjen Erlander har återskänkt möbler, textilier och redskap som fanns i hemmet vid förra sekelskiftet. I minnesgården finns en överskådlig utställning som speglar Tage Erlanders verksamma liv som politiker och statsminister. När man kopplar ihop utställningarna i de båda byggnaderna framträder en tydlig bild av det svenska samhällets utveckling och den demokratiska välfärdsstatens framväxt.
Minnesgården har även andra tillfälliga sommarutställningar, en giftshop och café.

Under 2017 tillkom en utställning av konstnären Karin Broos som 1996 gjorde en serie målningar baserade på foton från åren då Frykenstrand var semesterhem för husmödrar. Tavlorna har satts in i sitt sammanhang i en utställning som handlar om husmorssemestrar. Från 1940-talet och framåt åkte hundratusentals kvinnor iväg till Frykenstrand och andra semesterhem, för att för en gångs skull få koppla av från ansvaret för hem och barn.

Högtidlighållandet av Tage Erlanders födelsedag är inställt 2020, däremot kommer det att arrangeras evenemang under samlingsnamnet Torsdagsklubben.
Information om de olika evenemangen finner du på Erlandergårdens webbplats eller i evenemangskalendern på www.visitmunkfors.se.
På grund av coronapandemin är det begränsat antal platser, förbokning rekommenderas.
Öppettider
INFO
Plats
2020

23 maj-21 juni
Tisdag-söndag 11.00-16.00
23 juni-23 augusti
Tisdag-söndag 10.00-17.00

Måndagar stängt.
Arrangör
Erlandergården
Erlandervägen 5
684 93 Ransäter
erlandergarden@telia.com
Namn
Erlandergården
Adress
Erlandervägen 5
684 93 Ransäter
Kommun: Munkfors
Beskrivning
Erlandergården ligger centralt beläget i Ransäter med närhet till Klarälven, museum och logi med mera.
Vägbeskrivning
Länsbuss linje 600 stannar precis utanför Erlandergården.
Tillbaka
Ransäter
Besök hemsida
Historia
Hus & kulturmiljöer
Museum

Priser

Pristyp: Vuxen
Pris: 60 kr
Beskrivning:
Kostnadsfritt under 18 år.
Pristyp: Barn och ungdom
Pris: 0 kr
Beskrivning:
Under 18 år.