Ta dig fram på cykel eller till fots genom Värmlands omväxlande och slående natur. Från Sveriges största insjö Vänern i söder, till vildmarken i norr. På din resa färdas du genom öppna jordbrukslandskap och vackra skogar med Klarälven som ständig reskamrat på vägen. Klarälvsbanan med anslutning till Mörudden och Klarälvsleden utgör tillsammans hela 220 kilometer cykelled genom Värmlands vackra natur. Blir du hungrig finns det caféer och matställen att välja mellan, eller hitta ditt eget smultronställe att stanna till vid och hämta ny energi. Längs med hela banan finner du även upplevelser såsom att paddla kanot, rida, besöka museum, evenemang och mycket mer. Bo bekvämt i stuga, på hotell och vandrarhem eller upplev vildmarkslivet fullt ut och campa under bar himmel. Banans lätta lutning passar både stora och små familjemedlemmar och lämpar sig väl för olika funktionsvariationer.
Var du startar och avslutar din resa väljer du själv!
Färdas i Värmlands vackra natur längs den slingrande Klarälven.
Klarälvsbanan och Klarälvsleden är en 220 kilometer lång cykel- och vandringsled. Från Hammarö vid Vänern, norrut genom Karlstad, Forshaga, Ransäter, Munkfors, Uddeholm, Ekshärad, Stöllet och Sysslebäck.
Längs vägen finner du ett pärlband av upplevelser; du kan till exempel fiska, paddla kanot eller ta en ridtur. Blir du hungrig finns det många trevliga små rastplatser och fik där du kan fylla på med nya krafter.
Här finns något för alla!
Vill du sova under bar himmel vid Klarälvens strand? Är det kanske en stuga med avskilt läge du söker? Eller vill du efter en heldag på cykel bo bekvämt i en hotellsäng och få frukosten serverad nästa morgon? Längs med Klarälvsbanan och Klarälvsleden kan du få både lyx och vildmark.
Hästskoholmen - en ö i Klarälven, som numera är naturreservat med växlande natur och en gedigen historia.
Välkommen till Hästskoholmen, en ö med vacker natur och rik historia. Platsen är sedan 2007 ett naturreservat.
Historia.
Hästskoholmens kända historia startar redan på tidigt 1800-tal då platsen användes för att underhålla tjänstemän och chefer från Munkfors bruk. Ett lusthus uppfördes, där hölls baler och teaterföreställningar. Runt sekelskiftet fick även arbetarna komma och roa sig på ön och då tillkom en dansbana. Det blev en populär festplats, här firades bland annat midsommar.
1830 började holmen användes för industriell verksamhet, hit fick Munkfors bruk sina leveranser av tackjärn. De fraktades från Sunnemohyttan med pråm över sjöarna och sedan med pråm och hästforor över Klarälven fram till holmen. Här fanns också en liten järnväg samt kolmilor och ett kolhus.
Ett ungkarlshotell uppfördes 1918 där långväga arbetare övernattade på veckorna. Det kunde vara riktigt fullbelagt med upptill 50 gäster under veckodagarna. Inför ishockey VM 1954 kom landslaget och bodde på hotellet när de hade träningsläger här i Munkfors. De startade dagen med isträning på Klarälven innan de begav sig upp till Klingevi, nuvarande Munkfors Arena. 1977 revs delar av ungkarlshotellet, återstoden brändes ner. Stenmaterialet efter rivningen var tvunget att fraktas av ön och för att hitta en lösning till problemet anlitades en ingenjörsgrupp som lät bygga en pontonfärja som transporterade lastbilarna med rivningsmaterialet över Klarälven.
Hit fick också Munkfors bruk sina leveranser av tackjärn. Från lastplatsen gick en rallbana (hästdragen järnväg) söderut genom bruksområdet, förbi forsen, till en lastplats söder om martinverket. Den trafiken har genom århundradena varit avgörande för bruken norr om Munkfors. Förnödenheter som spannmål och salt gick norrut och järnet söderut.
Minnen från en svunnen tid kan man se genom de timmerspel som finns längs med västra stranden och fundament efter broar i norr och söder. Timmerspelen använde man för att dirigera länsar och båtar rätt under flottningsepoken.
Hästskoholmen idag.
För en tid sedan inleddes en restaurering av den cirka två hektar stora ön, som ett led i det ekologiska projektet LIP i Klarälven. Bland annat har badplatsen vid "Lillälva" återställts, dessutom är Hästskoholmen åter tillgänglig för gående genom den flytbro som förbinder ön med Laxholmen.
Idag är en ön en mötesplats för familjer. En stilla oas med möjligheter till att ha picknick, grilla samt att bada vid den lilla sandstranden. Det är ett perfekt område att promenera i med sina vackra vyer och närhet till den kulturhistoriska bruksparken med sina museér samt Laxholmen och dess kulturhus. Klarälvsbanan passerar i öster och blickar ner över älven och reservatet.
Hästskoholmen är ett riktigt smultronställe inom Munkfors kommun och är väl värt ett besök.
Hästskoholmen är ett naturreservat och här finns många sällsynta arter, med det följer en del föreskrifter.
Det är förbjudet att:
- framföra fordon.
- rida.
- tälta.
- medföra okopplad hund eller annat husdjur.
- elda, annat än på anvisad plats.
- störa djurlivet.
- lämna avfall.
- skada levande eller döda träd, buskar eller annan växtlighet.
- sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller annan liknande anordning.
- anordna tävlingar.