Matrunda i Klarälvdalen

Ta cykeln eller bilen och åk på en runda mellan gårdsbutiker i södra delen av Hagfors kommun.
Sommaren är utflykternas och äventyrens tid. Har du dessutom bra lokal mat, dryck och härligt sällskap med på färden så har du det perfekta receptet på hur man skapar minnesvärda stunder - tillsammans. Packa korgen full med lokala delikatesser, välj en plats som talar till dig och hugg in när hungern gör sig påmind. För visst smakar allt lite bättre under en klarblå himmel? Den friska luften, lugnet och naturen är dessutom ett alldeles utomordentligt sällskap.

TORFOLK GÅRD
Precis intill Klarälven ligger den lilla byn Östra Skymnäs. Här odlar Torfolk Gård grönsaker samt tillverkar smarrig sylt, saft och marmelad. Alla deras produkter är ekologiska och godkända enligt KRAV - Sveriges mest kända miljömärkning för mat som ägarna Olle och Marica var med och startade i början av 80-talet.

ENBACKENS MUSTERI
Hur smakar en solig sommardag? Jo, som en ren och klar jordgubbsdryck med toner av äpple. I alla fall om du frågar Enbackens Musteri, en gårdsbutik med sommarcafé på landet som tillverkar alltifrån must och marmelad till glögg och chutney. Företagets filosofi är busenkel; allt ska smaka som du minns det från förr. Nostalgi när den är som bäst.

LAKENE OSTGÅRD
I natursköna Lakene ligger en ostgård, vackert belägen mellan skog, glittrande sjöar och vida ängar. Här tillverkar holländarna Jan och Ingrid ost med både tradition och nytänkande. Flera av deras sorter har på senare år vunnit priser i SM i mathantverk. Låt dig överraskas av smaken i deras kryddostar eller upptäck deras goda glass i sommarcaféet.

LOVISEBERG HERRGÅRD
Loviseberg Herrgård, som är från sjuttonhundratalets slut, ligger vackert belägen i Loviseberg strax söder om Sörby. Här drivs ett småskaligt jordbruk med huvudsyfte att producera egen mat i så stor omfattning som möjligt. Det överskott som produceras säljs till besökare eller används som bas i den mat som serveras till besökare. Här kan du ta del av kakbord med hembakta traditionella småkakor bakade med svenskt smör och mycket kärlek. Välj dina favoriter och njut dem sen i trädgården tillsammans med en kanna kaffe i gammaldags kaffeservis.

HÖJE VEDUGNSBAGERI
Här kan du förgylla frukoststunden med nybakat surdegsbröd eller njuta av nybakade kanelbullar från caféet. under blommande äppelträd i bageriets trädgård. I butiken kan du också köpa ost, chark, grönsaker och mejerivaror från värmländska producenter.
Öppettider
INFO
Plats
Torfolk Gård - Tisdag-fredag 13.00-18.00, lördag 12.00-15.00 (sommartid) Torsdag-fredag 15.00-18.00, lördag 12.00-15.00 (vintertid)
Enbackens Musteri - Torsdag-söndag 11.00-17.00 (sommartid)
Lakene Ostgård - Måndag-söndag 12.00-18.00 (sommartid)
Loviseberg Herrgård - Caféet: söndagar 11.00-17.00 (sommartid) Restaurangen: fredagar 18.00-22.00 (endast bokningar)
Höje Vedugnsbageri - Tisdag-fredag 12.00-17.00, lördag 12.00-15.00 (sommartid) Torsdag-fredag 9.00-16.00 lördag 9.00-15.00 (vintertid)
Arrangör
Torfolk Gård
Östra Skymnäs
684 95 Höje
torfolk@torfolk.se
Namn
Torfolk Gård
Adress
Östra Skymnäs
684 95 Höje
Kommun: Hagfors
Tillbaka
Besök hemsida
Sommaröppet
Cafe
Gårdsbutik
Lokalproducerat
Värmländsk mat
Restaurang