Om Klarälvsbanan

Klarälvsbanan är en 90 km lång naturupplevelse på bilfri asfalt som slingrar sig rakt genom den Värmländska naturen, från Karlstad i söder till Hagfors i norr. På vägen passerar du i tur och ordning Forshaga, Deje, Ransäter, Munkfors, Hagfors och Uddeholm. Titta på kartan hur leden sträcker sig.

90 km asfalterad banvall

Klarälvsbanan är en nedlagd gammal banvall, där rälsen numer är bortplockade, hela banan asfalterad och garanterat bilfri. På Klarälvsbanan reser du från ett öppet jordbrukslanskap i söder till den mörka och vänliga skogen i norr.

Älven i närheten

Som ständig följeslagare har du Klarälven som med sitt glittrande vatten aldrig är långt borta. Klarälvsbanan lämpar sig för cykel, inlines och rullskidor.

Banan blir till led från Hagfors till Sysslebäck

I den djupa skogen runt Hagfors tar den asfalterade Klarälvsbanan slut och Klarälvsleden tar vid. Klarälvsleden är en 120 km lång cykel- och vandringsled genom vildmark och på skogsvägar, från Hagfors/Uddeholm till Sysslebäck.

Naturguiden

En guide till naturen, är en hundra sidor tjock bok (limmad) som nu finns att köpa här samt på alla turistbyråer längs Klarälven. Den innehåller detaljerade upplysningar om varje naturobjekt samt vackra bilder, kartor och välbehövlig information om närområdet och Klarälvsbanan.